Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Wanneer recht op zorgtoeslag is een vraag welke bij veel mensen door het hoofd spookt. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming om de basisverzekering betaalbaar te houden voor iedereen. Wanneer je hier recht op hebt is voor iedereen anders. Het is belangrijk om te weten waar je aan moet voldoen om zorgtoeslag te ontvangen. Veel mensen maken gebruik van de zorgtoeslag. De tegemoetkoming is in 2018 1.128 euro voor alleenstaanden. Voor samenwonenden is het maximaal 2.112 euro. Een belangrijke factor of je wel of geen recht hebt op de zorgtoeslag is vooral het inkomen. Er zijn echter ook nog een aantal specifieke factoren waar je rekening mee moet houden.
Vraag een persoonlijk advies aan

Wanneer krijg ik zorgtoeslag?

Het inkomen is een belangrijk voorwaarde voor het krijgen van de zorgtoeslag. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn of ouder. Ook moet het gaan om een Nederlandse zorgverzekering en geen zorgverzekering uit het buitenland. Het inkomen mag in 2018 voor een alleenstaande niet meer zijn dan 28.720 euro. Voor een persoon met een toeslagpartner mag het niet meer zijn dan 35.996 euro.

Daarnaast moet je een Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning bezitten. Hetzelfde geldt voor je toeslagpartner wanneer je die hebt. Het vermogen mag tevens niet te hoog zijn. Als je vermogen te hoog is dan krijg je namelijk ook geen zorgtoeslag. Het vermogen mag in box drie maximaal 83.415 euro zijn plus de heffingsvrije voet van 30.000 euro. Het mag dus niet hoger zijn dan 113.415 euro. Heb je een fiscale partner? Dan mag het niet hoger zijn dan 143.415 euro.

Ook in het buitenland?

In sommige gevallen kun je ook een zorgtoeslag krijgen wanneer je in een land woont welke tot de EU of de EER behoort of wanneer je in Zwitserland woont. Tevens is het belangrijk, dat het land een sociaal zekerheidsverdrag heeft met ons land. In sommige gevallen is het dan mogelijk om een zorgtoeslag te krijgen. Je moet dan wel in Nederland werken of een Nederlands pensioen of uitkering krijgen. Moet je verplicht een zorgverzekering aanvragen in Nederland? Ook dan maak je recht op de zorgtoeslag.

Bekijk meer informatie hierover.

Wanneer recht op zorgtoeslag?

Het blijft voor veel mensen moeilijk. Wanneer heb je nu recht op zorgtoeslag en wanneer niet? Hoe hoog is het bedrag waar je recht op hebt en waarom mogelijk op niets? Wat zijn de de mogelijkheden van jouw zorgtoeslag? Maak een online berekening om te kijken wat er mogelijk is of zoek het advies van een adviseur voor het krijgen van de zorgtoeslag.

Meer weten over wanneer jij zorgtoeslag krijgt?

Natuurlijk begrijpen we, dat je graag een persoonlijk advies wilt hebben over wanneer jij recht hebt op zorgtoeslag. Maak een afspraak met een adviseur voor jezelf. De adviseur kan naar jouw persoonlijke situatie kijken en ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor jouw zorgtoeslag. Natuurlijk is het prettig om een persoonlijke advies te krijgen over je eigen mogelijkheden. Ontdek wanneer jij recht hebt op zorgtoeslag!
Check je Recht