Wanneer moet ik mijn zorgtoeslag zelf stopzetten?

zorgtoeslag stopzettenHet is goed om bij een verandering van het inkomen of het vermogen de zorgtoeslag stop te zetten. De zorgtoeslag stopzetten kan ook gebeuren door een verandering in de gezinssamenstelling. Wanneer moet je de zorgtoeslag nu precies stopzetten? Het is een goede vraag. We bespreken het graag in dit artikel.
Zorgtoeslag Stopzetten

De zorgtoeslag stopzetten! Wanneer?

Wanneer er wat veranderd in jouw situatie kan het zijn, dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Het is verstandig om de zorgtoeslag stop te zetten om de kans op een terugbetaling te voorkomen. De belastingdienst houdt niet voor iedereen in de gaten wanneer men nog wel of geen recht heeft op de zorgtoeslag. Wel komt er een definitieve jaaropgave van de zorgtoeslag, waarop je dan mogelijk een geldbedrag moet terugstorten.

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Inkomen is hoger

Wanneer jouw of jullie inkomen hoger is geworden kan het recht op zorgtoeslag vervallen. Bij een inkomen boven de 28.720 euro heb je namelijk geen recht meer op zorgtoeslag. Wanneer je een toeslagpartner hebt is het maximale inkomen 35.996 euro. Hierboven heb je geen recht meer op een zorgtoeslag.

Vermogen is gegroeid

Ook kan het zijn, dat jouw of jullie vermogen te hoog is om nog recht te hebben op een zorgtoeslag.

In militaire dienst

Wanneer je in militaire dienst gaat, langer dan een maand in detentie komt, niet meer in Nederland verzekerd bent of een gemoedsbezwaarde bent (je moet je wel registreren) heb je geen recht meer op de zorgtoeslag. Geef deze wijziging door via Mijn Toeslagen van de belastingdienst.

Moet ik de zorgtoeslag stopzetten als mijn partner en ik uit elkaar gaan?

Wanneer je een geregistreerd partnerschap had of getrouwd was veranderd de zorgtoeslag. Er wordt vanaf het moment van de scheiding gekeken naar jullie individuele situatie en niet de gezamenlijke situatie. In de nieuwe situatie kan het zo zijn, dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Zet dan de zorgtoeslag stop.
Was je ex-partner de persoon welke de gezamenlijke zorgtoeslag ontving? Dan hoef je niets stop te zetten. Vraag wel zelf de zorgtoeslag aan.

Samenwonen en de zorgtoeslag stopzetten?

Wanneer je gaat samenwonen en ook toeslagpartners van elkaar wordt kan het zijn, dat je de zorgtoeslag moet stopzetten. Het is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen en vermogen. Wanneer het gezamenlijke inkomen in 2018 lager is dan 35.996 euro dan heb je recht op zorgtoeslag. Is het hoger dan heb jij en je toeslagpartner geen recht meer op zorgtoeslag.
Is het gezamenlijke inkomen lager dan 35.996 euro? Dan is het niet nodig om de zorgtoeslag stop te zetten. Het is wel goed om de wijzigingen door te geven aan de belastingdienst.

Je vermogen is toegenomen?

Ook een hoger vermogen kan een reden zijn om de zorgtoeslag stop te zetten. Wanneer je vermogen over een grens gaat zal de zorgtoeslag aangepast worden. Het is belangrijk om wijzigingen in jouw vermogen door te geven aan de belastingdienst om de juiste zorgtoeslag te ontvangen.
Zorgtoeslag Stopzetten