Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar, hoe zit dat?

zorgtoeslag aanvragen 18 jaar

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar, dat wordt een spannende tijd. Wanneer je immers 18 jaar wordt verandert er veel in je leven. Een van de zaken is, dat je nu een zorgverzekering moet afsluiten.

Tot je achttiende jaar ben je vaak verzekerd bij je ouders. Nadat je 18 jaar bent geworden, dien je zelf een zorgverzekering af te sluiten. De maandelijkse premie is voor een scholier erg hoog. Daarvoor heeft de overheid de zorgtoeslag in het leven geroepen.

Je dient deze echter wel zelf aan te vragen. Via onderstaande button kun je checken of jij recht hebt op zorgtoeslag en kun je deze direct door een intermediair aan laten vragen.


Vanaf wanneer heb ik als 18 jarige de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen?

Vanaf de eerstvolgende maand dat je 18 bent geworden, dien je de zorgverzekering zelf te betalen. Het is vanaf die datum ook mogelijk om je zorgtoeslag als 18 jarige aan te vragen. De belastingdienst zal na de aanvraag, je berichten of je ook daadwerkelijk recht op zorgtoeslag hebt.

Wanneer je op 20 oktober 18 jaar wordt, dien je vanaf 1 november zelf je zorgverzekering te betalen. Vanaf dat moment heb je recht op zorgtoeslag.

Veel 17 jarigen maken zich zorgen over de verantwoordelijkheiden die er bij komen kijken als de volwassen leeftijd bereikt wordt. Dit is begrijpelijk, maar absoluut niet nodig. Wanneer je verzekerd wilt zijn van een goede afwikkeling van deze lastige vragen, raden we je aan om een intermediair in te schakelen.

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar, waar kun je dat doen?

De zorgtoeslag wordt altijd aangevraagd bij de belastingdienst. Dit kun je zelf doen, of je kunt dit laten uitbesteden via een intermediair. Wanneer de zorgtoeslag is aangevraagd, verwerkt de belastingdienst binnen 8 weken je aanvraag.

Je kunt de eerste betalingen de volgende maand verwachten en deze wordt altijd rond de 20e uitbetaald. Je ontvangt in oktober de zorgtoeslag voor november en etc.

Vergeet je DigiD niet

Om de zorgtoeslag aan te vragen, heeft de belastingdienst je DigiD nodig. Je moet met deze DigiD code inloggen op de website om jezelf aan te melden voor de zorgtoeslag.

Je vult vervolgens een aantal vragen in over je inkomen en woonsituatie. Hierna verzend wordt de aanvraag verzonden. De belastingdienst zal de aanvraag beoordelen en je hierover een bericht sturen.

Wat moet je doen als je als 18 jarige al samenwoont?

De meeste 18 jarigen wonen nog bij hun ouders. In sommige gevallen woon je samen met iemand anders dan je ouders. Het is dan belangrijk om te kijken of je toeslagpartners bent.

Het kan zijn dat er ook een kind op hetzelfde adres ingeschreven staat of dat je een samenlevingscontract hebt. Het inkomen van de toeslagpartner telt dan ook mee in de berekening van de zorgtoeslag. Dit geldt ook wanneer de toeslagpartner nog niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Kies de juiste zorgverzekering

Wanneer je 18 jaar wordt is het belangrijk om je eigen zorgverzekering te kiezen. Het is goed om dit ruim van te voren te regelen. We raden je aan om de pagina “Zorgverzekering vergelijken” waar je alle informatie hierover kunt vinden.

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering. Het is een verplichte verzekering en moet door iedereen afgesloten worden. Daarnaast kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Het kan gaan om een verzekering voor de tandarts, alternatieve geneeswijzen en behandelingen bijvoorbeeld. Vervolgens kun je hierna aanvragen bij de belastingdienst.

Na het aanvragen van een zorgverzekering is het mogelijk om de zorgtoeslag aan te vragen. Het aanvragen van de zorgtoeslag is optioneel. Het is verstandig om te ontdekken welke mogelijkheden jij hebt. Wanneer je zorgtoeslag kunt ontvangen is dit uiteraard mooi meegenomen.