Recht op zorgtoeslag

heb ik recht op zorgtoeslag ?Heb ik Recht op Zorgtoeslag? Iedereen kan zorgtoeslag aanvragen, maar dit betekent niet dat iedereen deze toeslag ook daadwerkelijk krijgt. Om zorgtoeslag te ontvangen, moet je aan enkele specifieke eisen voldoen.

Ben je van plan om zorgtoeslag aan te vragen en wil je weten of je aan de verschillende eisen voor recht op zorgtoeslag voldoet? Lees dan op deze pagina welke eisen er aan je worden gesteld als je zorgtoeslag wil ontvangen en check of jij aan alle voorwaarden voor deze toeslag voldoet.

Je kunt hieronder eenvoudig de eisen zien die worden gesteld aan het ontvangen van Zorgtoeslag. Je ziet ze hieronder:

Heb ik Recht op Zorgtoeslag?

Een goede vraag. Hieronder kun je controleren of je recht hebt op zorgtoeslag:

Eis #1: je moet 18 jaar of ouder zijn

De eerste eis waar je aan moet voldoen voor recht op zorgtoeslag, is dat je 18 jaar of ouder bent. Ook als je al studeert of zelfs al een goede baan hebt en nog geen 18 jaar bent, kun je deze vorm van toeslag nog niet aanvragen. Op de dag dat je 18 bent geworden, kun je de zorgtoeslag aanvragen want je hebt dan officieel recht op zorgtoeslag.

Vraag je de toeslag nu aan, dan krijg je het geld bij de eerstvolgende betaaldatum op je rekening gestort. De meeste mensen vragen de zorgtoeslag meteen aan na de achttiende verjaardag, mede omdat de kinderbijslag op deze dag vervalt.

Eis #2: je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben

De zorgtoeslag is in het leven geroepen om mensen financieel te ondersteunen bij het betalen van de zorgpremie. Heb je geen verzekering of heb je een zorgverzekering in het buitenland, dan kun je de zorgtoeslag niet ontvangen.

Overigens komt het in Nederland niet vaak voor dat iemand geen verzekering heeft, simpelweg omdat een zorgverzekering verplicht is en je een boete kunt krijgen als je geen zorgverzekering op je naam hebt staan.

> Bekijk of je Recht hebt op Zorgtoeslag <<

Eis #3: je moet de Nederlandse nationaliteit hebben

Een andere eis waar je aan moet voldoen als je de zorgtoeslag aan wil vragen, is dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Heb de Nederlandse nationaliteit niet, dan betekent dit niet dat je geen recht op zorgtoeslag hebt.

In dit geval mag je de toeslag ook aanvragen als je een geldige verblijfsvergunning hebt, maar jouw recht op zorgtoeslag vervalt als je deze vergunning niet in je bezit hebt.

Eis #4: je mag niet te veel verdienen

De achterliggende gedachte van de zorgtoeslag is dat deze toeslag je financiële steun biedt om de verplichte zorgverzekering te betalen. Sommige mensen kunnen deze steun erg goed gebruiken, maar er zijn ook mensen die volgens de Nederlandse overheid meer dan voldoende verdienen om de zorgverzekering zelf te betalen.

Om vast te stellen of je de financiële steun echt nodig hebt, heeft de Nederlandse overheid een inkomensgrens opgesteld waar je onder moet vallen als je zorgtoeslag wil ontvangen. Zit je onder de grens, dan heb je recht op zorgtoeslag. Zit je boven de grens, dan kun je de toeslag niet aanvragen.

> Bekijk of je Recht hebt op Zorgtoeslag <<

Heb je een toeslagpartner, ook wel een fiscale partner genoemd, dan wordt er naar het gezamenlijke inkomen gekeken bij het aanvragen van de zorgtoeslag. Zit jij individueel onder de inkomensgrens, maar verdien je samen met je fiscaal partner wel te veel?

Dan krijgen jullie allebei geen zorgtoeslag, simpelweg omdat het recht op zorgtoeslag vervalt door het te hoge gezamenlijke inkomen.

Let op: als je bij het aanvragen van de zorgtoeslag onder de inkomensgrens valt en later meer gaat verdienen, kan jouw recht op zorgtoeslag vervallen. De Belastingdienst kijkt niet alleen naar jouw inkomen op het moment van het aanvragen van de toeslag, maar blijft ieder jaar naar jouw inkomen kijken om te zien of je recht op zorgtoeslag hebt.

>> Bekijk of je Recht hebt op Zorgtoeslag <<

Heb ik recht op zorgtoeslag? Controleer het zelf

Nu je weet wanneer heb je recht op zorgtoeslag, kun je eenvoudig zelf bepalen of jij ook zorgtoeslag kunt ontvangen en kun je deze zorgtoeslag berekenen. Twijfel je of je recht hebt op zorgtoeslag na het lezen van de eisen voor wanneer recht op zorgtoeslag, dan raden wij je aan om contact op te nemen met de Belastingdienst en jouw individuele situatie voor te leggen. Dan kun je ook direct vragen of en wanneer zorgtoeslag gestort wordt op je rekening.

De medewerker van de Belastingdienst kan je vertellen of je wel of geen zorgtoeslag mag ontvangen.

Twijfel je of je recht hebt op zorgtoeslag, dan raden wij je aan deze zorgtoeslag niet zomaar aan te vragen. De kans is aanwezig dat je de toeslag onterecht toegekend krijgt, maar de Belastingdienst hier enkele jaren later op terug komt.

Dit betekent dat je de ontvangen toeslag moet terugbetalen, ook als het al enkele jaren geleden is dat je de toeslag hebt ontvangen.

> Bekijk of je Recht hebt op Zorgtoeslag <<