Wat is zorgtoeslag?

wat is zorgtoeslagIedereen in ons land van 18 jaar en ouder moet een zorgverzekering afsluiten. Aangezien de premie voor veel mensen te hoog is heeft de overheid de zorgtoeslag in het leven geroepen. Wat is zorgtoeslag? Wat houd zorgtoeslag in? Hoe kom je hiervoor in aanmerking? De zorgtoeslag is in het leven geroepen om de premies van de zorgverzekering betaalbaar te houden voor iedereen. Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zorgtoeslag.

Het gaat hier om:

  • De zorgtoeslag is alleen voor personen die ouder dan 18 jaar zijn
  • Je hebt een zorgverzekering in Nederland
  • Je inkomen is laag
  • Je hebt een geldige verblijfsvergunning of Nederlandse nationaliteit
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn

Zorgtoeslag Aanvragen

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Hierboven zijn de belangrijkste redenen weergegeven voor het krijgen van zorgtoeslag. Een belangrijke reden om geen zorgtoeslag te krijgen is wanneer het inkomen over de inkomensgrens gaat. Voor getrouwde mensen is deze grens hoger dan voor alleenstaanden. De inkomensgrenzen veranderen ieder jaar. Op de website van de belastingdienst wordt deze ieder jaar weergegeven. Ook is het mogelijk om er een proefberekening te doen.

De zorgtoeslag is voor velen!

Voor veel mensen is het ideaal om een toeslag te krijgen om de premie van de zorgverzekering te betalen. Het is een manier om rond te komen. De zorgtoeslag is te vergelijken met de huurtoeslag, wat een tegemoetkoming is in de huurkosten. Daarnaast zijn er ook nog de kinderopvangtoeslag en de kindertoeslag. Het zijn manieren van de overheid om mensen met een lager inkomen te helpen. Het is uiteraard prettig om een toeslag te ontvangen om bijvoorbeeld de zorgpremie mee te betalen.

Wat houd zorgtoeslag in?

Iedere maand ontvang je een zorgtoeslag. Het is een maandelijks voorschot op basis van een schatting van jouw inkomen. Wanneer je werkelijke inkomen hoger of lager is kan je zorgtoeslag veranderen. Bij een lager inkomen zal de zorgtoeslag hoger kunnen worden en bij een hoger inkomen juist lager. In het laatste geval zal je dan een deel terug moeten betalen. Het deel wat je teveel hebt ontvangen kun je dan terugboeken naar de belastingdienst.

Het aanvragen van de zorgtoeslag

Nu je een antwoord hebt op de vraag wat zorgtoeslag is, kun je het ook aanvragen. Wanneer je denkt recht te hebben op een zorgtoeslag kun je deze aanvragen op toeslagen.nl. Het is een website van de Belastingdienst, speciaal voor alle toeslagen welke ze beheren. Het is belangrijk om het burgerservicenummer (BSN nummer) bij de hand te hebben en ook jouw DigiD. Het is trouwens ook nog mogelijk om de aanvraag met een papieren aanvraagformulier in te dienen. Je kunt het formulier via de belastingtelefoon aanvragen.

Daarnaast is het ook mogelijk om een zorgtoeslag aan te vragen via het belastingkantoor of bij een toeslagenservicepunt in de buurt. Neem dan wel een geldige legitimatie mee. Na ongeveer acht weken ontvang je een uitslag over de aanvraag. Ontdek vandaag nog of ook jij recht hebt op zorgtoeslag.
Zorgtoeslag Aanvragen