Wat is zorgtoeslag?

wat is zorgtoeslag en wat betekend het?

Iedereen die woonachtig is in Nederland en minstens 18 jaar is, moet een (basis) zorgverzekering afsluiten. Aangezien de premie voor veel mensen te hoog is heeft de overheid de zorgtoeslag in het leven geroepen. Zo worden de premies van de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar gehouden.

Wat is zorgtoeslag en wanneer heb je er recht op?

Niet iedereen in Nederland krijgt zorgtoeslag. Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze toeslag van de overheid. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • De toeslag is alleen voor personen die ouder dan 18 jaar zijn
  • Je hebt een zorgverzekering in Nederland
  • Het inkomen ligt onder een bepaald maximum
  • Je hebt een geldige verblijfsvergunning of de Nederlandse nationaliteit
  • Het vermogen mag niet een bepaald maximum overstijgen

Voor mensen die getrouwd zijn, is de zorgtoeslaggrens hoger van voor alleenstaanden. De grens kan ieder jaar veranderen en is onderhevig aan inflatie en andere financiële zaken. Je kunt dit zelf checken door een proefberekening te doen.

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming voor mensen die dat nodig hebben

Voor veel mensen is het ideaal om een toeslag te krijgen om de premie van de zorgverzekering te betalen. Het is een manier om rond te komen. De zorgtoeslag is te vergelijken met de huurtoeslag, wat een tegemoetkoming is in de huurkosten.

Daarnaast zijn er ook nog de kinderopvangtoeslag en de kindertoeslag. Het zijn manieren van de overheid om mensen met een lager inkomen te helpen. Het is uiteraard prettig om een toeslag te ontvangen om bijvoorbeeld de zorgpremie mee te betalen.

Wat is de precieze betekenis van zorgtoeslag?

Het is een maandelijks voorschot op basis van een schatting van jouw inkomen. Wanneer je werkelijke inkomen hoger of lager is kan je zorgtoeslag veranderen. Bij een lager inkomen zal de toeslag hoger kunnen worden en bij een hoger inkomen juist lager.

In het laatste geval zal je dan een deel terug moeten betalen. Het deel wat je teveel hebt ontvangen kun je dan terugboeken naar de belastingdienst.

Het aanvragen van de zorgtoeslag

Nu je een antwoord hebt op de vraag wat zorgtoeslag is, kun je het ook aanvragen. Wanneer je denkt recht te hebben op deze toeslag, kun je deze zelf aanvragen of via een intermediair.

Het is belangrijk om het burgerservicenummer (BSN nummer) bij de hand te hebben en ook jouw DigiD. .

Daarnaast is het ook mogelijk om de zorgtoeslag aan te vragen via het belastingkantoor of bij een toeslagenservicepunt in de buurt. Neem dan wel een geldige legitimatie mee. Na ongeveer acht weken ontvang je een uitslag over de aanvraag. Ontdek vandaag nog of ook jij recht hebt op deze toeslag.