Moet ik mijn zorgtoeslag met terugwerkende kracht terugbetalen?

zorgtoeslag terugwerkende krachtIs er een “Zorgtoeslag terugwerkende kracht” rekening op de deurmat gevallen? De zorgtoeslag is een fijne voorziening om de premies van de zorgverzekeringen in ons land betaalbaar te houden. Vooral voor mensen met een lager inkomen is het een zeer prettige bijkomstigheid. Het helpt om de eindjes aan elkaar te knopen om zo iedere maand rond te komen. Bij een hoger inkomen zal de zorgtoeslag minder zijn of er zelfs helemaal niet zijn. Het is daarom verstandig om bij een verandering van het inkomen dit door te geven.

Er zijn een aantal redenen waarom je de zorgtoeslag terug moet betalen. De belangrijkste oorzaak om zorgtoeslag terug te moeten betalen is een verandering in het inkomen. Het verandering in het inkomen kan komen, doordat je een betere baan hebt gekregen. Ook kan het komen doordat je een toeslagpartner hebt gekregen. Het laatste kan gebeuren, doordat je bent gaan samenwonen. We bespreken graag de zaken.
Moet ik zorgtoeslag terugbetalen?

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht veranderd!

Aan het begin van het jaar vraag je zorgtoeslag aan bij de belastingdienst. Je krijgt een mooie bevestiging thuisgestuurd en ontvangt vervolgens iedere maand rond de 20e jouw zorgtoeslag op je bankrekening. Fijn!
Gedurende het jaar ga je aan het werk en krijg je een promotie of een andere baan. Het gevolg is, dat je nu een hoger inkomen krijgt. Fijn!
Aan het einde van het jaar kijkt de belastingdienst naar de definitieve gegevens over het hele jaar. Nu zien ze, dat je meer bent gaan verdienen en je geen of minder recht hebt gehad op zorgtoeslag. Met terugwerkende kracht moet je nu jouw zorgtoeslag terugbetalen. Niet zo fijn!

Samenwonen en zorgtoeslag terugwerkende kracht terugbetalen?

Een andere reden van een wijziging van het inkomen kan samenwonen zijn. Je gaat samenwonen en wordt hierdoor toeslagpartners. Nu wordt voor de toeslagen niet meer alleen gekeken naar het individuele inkomen, maar naar het gezamenlijke inkomen. Hierdoor kan er dus een verandering ontstaan. Wanneer de partner een goed inkomen heeft kan het gezamenlijke inkomen de zorgtoeslag beïnvloeden.

Hoe voorkom je terugbetalen zorgtoeslag terugwerkende kracht?

Natuurlijk is het niet prettig om aan het einde van het jaar plots geld terug te moeten betalen aan de belastingdienst. Hoe had je dit dan kunnen voorkomen is de vraag? Het is heel eenvoudig. Je kunt namelijk bij een verandering van je inkomen of gezinssituatie deze verandering doorgeven aan de belastingdienst. Ze kunnen dan jouw zorgtoeslag aanpassen. Op basis hiervan hoef je aan het einde van het jaar geen zorgtoeslag met terugwerkende kracht terug te betalen. De zorgtoeslag is dan namelijk gedurende het jaar al gewijzigd.

Waarom zorgtoeslag terugbetalen?

Veel mensen vragen zich af waarom je eigenlijk zorgtoeslag terug moet betalen. De belastingdienst stelt de voorlopige zorgtoeslag vast op basis van het verwachte inkomen over een heel jaar. Wanneer het inkomen daadwerkelijk hoger is geweest (of lager) zal de zorgtoeslag aangepast moeten worden. De belastingdienst werkt in eerste instantie met een aanname. In veel situaties zal het daadwerkelijke inkomen afwijken. Hierdoor kan het voorkomen, dat je dus zorgtoeslag terugbetalen moet.
Zorgtoeslag terugwerkende kracht berekenen