Moet ik mijn zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen?

zorgtoeslag terugbetalen na het trouwenJe zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen is één van de vele vragen waar mensen mee zitten als ze zijn gehuwd. Het is natuurlijk geweldig om te gaan trouwen. Trouwen is vandaag de dag geen goedkope aangelegenheid. Zeker niet wanneer je een groot feest geeft. Het wordt allemaal nog zuurder wanneer je een brief krijgt van de belastingdienst om je zorgtoeslag terug te betalen. De zorgtoeslag terugbetalen na trouwen gebeurt vaak. Het kan soms oplopen tot duizenden euro’s.
Moet ik Zorgtoeslag Terugbetalen na het Trouwen?

Drie woorden: Terugbetalen trouwen zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een voorschot. Het is een voorschot op basis van de huidige gegevens. De huidige gegevens houden geen rekeningen met veranderingen van het inkomen of het trouwen. Het is immers nog niet bekend op dat moment. Achteraf wordt daarom de definitieve toeslag vastgesteld. Heb je inderdaad zoveel verdiend als je hebt aangegeven? Is je gezinssituatie veranderd? Op basis van de daadwerkelijke gegevens wordt de definitieve zorgtoeslag vastgesteld.

Trouwen of partnerschap

Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat wordt je automatisch toeslagpartners van elkaar. Het betekent, dat beide inkomens worden samengevoegd en op basis van het gezamenlijke inkomen de toeslagen worden bepaald. Ook voor de zorgtoeslag geldt dit.

Samenwonend

Wanneer je al samenwoonde voor het huwelijk of geregistreerde partnerschap wordt het nog iets anders. Dan gaan ze namelijk terug tot aan het begin van het jaar. Ze kijken niet naar de daadwerkelijke datum van het trouwen. Aan het einde van het jaar gaan trouwen is hierdoor dus niet zo verstandig, aangezien het de zorgtoeslag voor een heel jaar kan veranderen.
Is het gezamenlijke inkomen hoger dan 35.500 euro dan moet je alle ontvangen zorgtoeslag terugbetalen. Het kan om een flink geldbedrag gaan.

Onduidelijkheden rondom zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen

Zelfs bij de belastingdienst is het niet helemaal duidelijk. Wanneer telefonisch advies wordt ingewonnen, wordt aangegeven dat tot het moment van trouwen de zorgtoeslag behouden mag worden. Iets wat onjuist is. Het wordt echter niet goed uitgelegd aan de telefoon of op de website van de belastingdienst. Natuurlijk is dat erg kwalijk. Het verandert echter niets aan de regels en hoe deze wordt toegepast bij de zorgtoeslag of andere toeslagen.

Een goede voorlichting

Het is belangrijk om een betere voorlichting te krijgen en zelfs een waarschuwing wanneer men wil gaan trouwen. Voor de belastingdienst en de zorgtoeslag is het beter om in januari van een jaar te gaan trouwen. Je voorkomt dan veel problemen met het “zorgtoeslag terugbetalen na het trouwen”.
Natuurlijk zijn er meerdere factoren bij het bepalen van de trouwdatum en laat je het niet bepalen door het wel of niet terugbetalen van de zorgtoeslag. Het is echter goed om rekening te houden met een mogelijke terugbetaling van de zorgtoeslag.

Hoeveel moet je terugbetalen?

Hoeveel je terug moet betalen is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. Het is mogelijk om een proefberekening te maken om te kijken hoeveel je nieuwe zorgtoeslag gaat worden op basis van het gezamenlijke inkomen. Ook kun je een gesprek aangaan met een adviseur om de gevolgen voor de toeslagen (waaronder de zorgtoeslag) te bespreken. Je hebt dan vooraf duidelijkheid en kunt op basis van die gegevens dan een heldere beslissing nemen. Daarna kun je dan de trouwdatum kiezen.
Maak een Proefberekening