Moet ik mijn Zorgtoeslag bij de belastingdienst aanvragen?

zorgtoeslag aanvragen belastingdienst

De zorgtoeslag bij de belastingdienst aanvragen? Een veelvoorkomende vraag waar niet zo makkelijk een antwoord op gegeven kan worden.

Wanneer je 18 jaar bent geworden, ben je in ons land wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is erg belangrijk dat je goed verzekerd bent wanneer je zorg nodig hebt. Het is echter minder leuk om die premie te betalen.

Gelukkig is er de zorgtoeslag. Die je echter zonder behulp van de belastingdienst moet aanvragen. Dit kan ingewikkeld zijn. Echter hebben wij een intermediair gevonden, die je daarbij kan helpen. Daarmee ben je verzekerd van de maximale zorgtoeslag en voorkom je dat je te veel geld aan de belastingdienst moet betalen.

Bij de belastingdienst zorgtoeslag aanvragen?

Het antwoord daarop is kort, nee. De belastingdienst wordt verstrekt door de overheid en niet door de belastingdienst. Het is wel belangrijk om deze gegevens door te geven aan de belastingdienst, zo voorkom je een flinke naheffing.

Voordat je deze aanvraagt, is het belangrijk om te weten of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Het is mogelijk om een proefberekening te maken. Je moet hiervoor aan de volgende eisen voldoen:

  • Je inkomen dient onder de inkomensgrens te liggen. Voor alleenstaanden is dat in 2021 31.138 euro en voor personen met een toeslagpartner is het 39.979 euro.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn (118.479 euro)
  • Je moet ook een Nederlander zijn of Nederlandse verblijfsvergunning hebben. Hetzelfde geldt voor jouw toeslagpartner.
Zorgtoeslag aanvragen

Kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag? Dan moet je hem zelf aanvragen!

De tweede stap is om de de aanvraag voor te bereiden. Heb je al een DigiD? Je hebt namelijk een DigiD nodig om de zorgtoeslag aan te vragen. Wanneer je een toeslagpartner hebt dan moet deze ook een DigiD hebben. Via DigiD.nl/aanvragen kun je deze aanvragen, mocht je hem nog niet hebben. In ongeveer een week heb je jouw DigiD in huis.

Daarnaast heb je ook de inkomensgegevens nodig. Je heb je eigen inkomen nodig en ook dat van je eventuele toeslagpartner. Nu is het mogelijk om de aanvraag in te dienen.

Tijd voor het aanvragen van de zorgtoeslag

Als je op de website van de intermediair bent, kun je de zorgtoeslag aanvragen. Vul hier alle gegevens in die je ook bij de belastingdienst moet melden. Na het invullen van je gegevens betaal je een kleine vergoeding en wordt je aanvraag doorgezet. Het zijn slechts een paar logische stappen welke je moet doorlopen. Wanneer alles akkoord is druk je op verzenden.

Nu moet je ongeveer een week wachten. Daarna ontvang je de uitkomst van de aanvraag. Je zult dan ontdekken hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Wanneer je recht hebt op zorgtoeslag wordt het automatisch op je bankrekening gestort.

Ook kun je kiezen om je te laten helpen door een adviseur. Dan weet je zeker dat je de maximale toeslag ontvangt.