Zorgtoeslag en militair, hoe zit dat?

zorgtoeslag en militair

Wanneer je militair bent dan worden de ziektekosten verzekerd door het Ministerie van Defensie. Je hoeft jezelf niet te verzekeren en ontvangt als militair ook geen zorgtoeslag.

Daarnaast is de zorgverzekering niet verplicht wanneer je militair bent. Aangezien er geen verplichte verzekeringspremie betaald hoeft te worden heb je ook geen recht op zorgtoeslag. 

Gelden er andere voorwaarden voor de zorgtoeslag partner militair?

Wanneer je een partner hebt, die geen militair is dan heeft deze persoon wel recht op zorgtoeslag. Natuurlijk moet er wel voldaan worden aan de voorwaarden welke gelden om zorgtoeslag te krijgen. Er wordt hier natuurlijk gekeken naar beide inkomens (ook van de persoon welke militair is).

Er zijn geen andere voorwaarden voor de zorgtoeslag van de toeslagpartner van een militair. De voorwaarden en de regels zijn gelijk als voor ieder ander. Het is belangrijk om niet boven het grensinkomen te komen of teveel eigen vermogen te hebben. Ook is het belangrijk, dat de partner een geldige verblijfsvergunning heeft om in Nederland te verblijven of Nederlandse is.

Zorgtoeslag voor militairen

Zorgtoeslag aanvragen

Er is geen zorgtoeslag voor militairen. Wel is er een zorgtoeslag partner militair, zoals we zojuist besproken. Wanneer je start in het leger is het goed om dit zo snel als mogelijk door te geven. De zorgtoeslag kan zo aangepast worden. Hierdoor voorkom je dat je aan het einde van het jaar geld terug moet betalen voor teveel betaalde zorgtoeslag. Natuurlijk is het beter om dit te voorkomen.

Stoppen als militair en zorgtoeslag

Wanneer de actieve dienst stopt als militair veranderen er verschillende zaken. Zo word je weer verzekeringsplichtig. Je zal jezelf volgens de zorgverzekeringswet weer moeten verzekeren. Het is dus nodig om weer een zorgverzekering af te sluiten bij een van de Nederlandse zorgverzekeraars. Geef de verandering binnen vier weken door. De zorgtoeslag zal dan aangepast worden naar de nieuwe situatie.

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is natuurlijk ook belangrijk wanneer je als militair stopt. Een zorgverzekering afsluiten is dan weer verplicht. Kies voor een van de verschillende Nederlandse zorgverzekeringen. Ontdek de mogelijkheden om hierbij ook zelf het gewenste vrijwillige eigen risico te bepalen.

Wijzigingen doorgegeven voor de zorgtoeslag als militair

Militairen dienen net als ons allemaal de wijzigingen rondom de zorgtoeslag door te geven met hun eigen DigiD via de website toeslagen. Via mijn toeslagen is het mogelijk om veranderingen rondom het werk en het inkomen door te geven. Geef de datum door waarop jij of je partner geen militair meer bent. Het zal dan verwerkt worden bij de berekening van de zorgtoeslag. Ook wanneer je start als militair is het belangrijk om deze wijziging door te geven. De zorgtoeslag zal dan stopgezet worden voor jezelf of aangepast wanneer je een toeslagpartner hebt.