DUO en Zorgtoeslag, hoe zit dat?

zorgtoeslag duo

DUO en zorgtoeslag, ook jongeren hebben recht op meerdere soorten toeslagen. Het gaat om toeslagen, die je van de overheid krijgt. Het recht op toeslagen start vanaf het moment, dat je 18 jaar bent geworden. Voor veel jongeren is de zorgtoeslag de studiefinanciering. Daarnaast zijn er nog veel meer toeslagen, zoals o.a. de huurtoeslag.

DUO en zorgtoeslag

In Nederland is de zorgverzekering wettelijk verplicht. Een zorgverzekering is een dure verzekering voor de meeste studenten. De overheid heeft hiervoor de zorgtoeslag in het leven geroepen. De zorgtoeslag is er voor mensen met een lager inkomen. Het is een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar en ouder kan aanspraak doen op de zorgtoeslag. Je krijgt de zorgtoeslag vanaf de eerste maand, dat je 18 jaar bent geworden.

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van een aantal factoren. Het inkomen en je vermogen zijn twee belangrijke elementen. Wanneer je inkomen per jaar lager is dan 20.000 euro dan heb je recht op een zorgtoeslag van 94 euro per maand. Wanneer het inkomen hoger is dan zal de zorgtoeslag lager worden.

De zorgtoeslag aanvragen

DUO en zorgtoeslag ontvang je niet vanzelf, je moet dit aanvragen. Het aanvragen van zorgtoeslag is gelukkig niet zo heel ingewikkeld. Het enige dat je nodig hebt is je DigiD. Met je DigiD-gegevens ga je naar toeslagen.nl van de Belastingdienst. Hier maak je vervolgens een “Mijn toeslagen” aan. Binnen “Mijn toeslagen” vind je al je toeslagen terug in een overzicht, zo ook straks je zorgtoeslag.

Wanneer kun je via mijn Duo zorgtoeslag aanvragen?

Om de zorgtoeslag aan te vragen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo krijg je alleen zorgtoeslag als je:

  • 18 jaar of ouder bent
  • Een geldige verblijfsvergunning hebt of de Nederlandse nationaliteit
  • Een zorgverzekering hebt
  • Jaarlijks minder dan 31.138 euro verdient.
  • Maximaal 118.479 aan vermogen hebt

DUO zorgtoeslag aanvragen?

De dienst uitvoering onderwijs (DUO) is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het is een kennisplatform voor studenten, onderwijsinstellingen en ouders. Op Duo.nl zijn veel gegevens door te geven en in te voeren.

Het aanvragen van de zorgtoeslag gaat kun je zelf doen, maar we raden je aan om dit via een financieel adviseur te doen. Daarmee ben je verzekerd dat je het maximale terug kunt vragen en niet voor nare (financiële) verassingen komt te staan.