De zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen en ontvangen

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

De zorgtoeslag ontvang je niet altijd automatisch. Het is belangrijk om de zorgtoeslag zelf aan te vragen. Het is goed om dit direct te doen wanneer je hier recht op hebt. Door omstandigheden kan het later gebeuren. Het is dan mogelijk om het met terugwerkende kracht aan te vragen en te ontvangen. Hoe dat werkt laten we graag zien in dit artikel. Neem het goed door en onderneem de juiste stappen om de zorgtoeslag alsnog te ontvangen. Laten we snel starten. Wanneer je het afgelopen jaar geen zorgtoeslag ontvangen hebt kun je er alsnog aanspraak op maken. Het kan tot 1 september van het volgende jaar.

Info over zorgtoeslag aanvragen

Wat houdt zorgtoeslag met terugwerkende kracht in?

Het betekent simpelweg dat wanneer je wel recht had op zorgtoeslag, maar deze nog niet had aangevraagd het alsnog kunt doen. Wanneer door omstandigheden de zorgtoeslag te laat is aangevraagd kun je er alsnog aanspraak op maken. De laatste datum om aanspraak te maken op de zorgtoeslag is door een aanvraag in te dienen voor 1 september van het volgende jaar.

Een voorbeeld

Zorgtoeslag voor het jaar kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden tot:

  • De zorgtoeslag over het jaar 2019 kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden tot 1 september 2020
  • De zorgtoeslag over het jaar 2020 kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden tot 1 september 2021
  • De zorgtoeslag over het jaar 2018 kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden tot 1 september 2019

Hoe vraag je zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan?

Je kunt met terugwerkende kracht je zorgtoeslag aanvragen. Dit kan via de site van de belastingdienst, dit is echter niet zo makkelijk als het lijkt. En als je verkeerde gegevens invult, loop je het risico op een flinke naheffing. Daarom raden we je aan om gebruik te maken van een tussenpersoon. Deze vraagt voor jouw de zorgtoeslag met terugwerkende kracht aan en zorgt er voor dat alles goed wordt ingevuld. Daardoor ben je verzekerd van een goede afhandeling en voorkom je hoge naheffingen waar je geen rekening mee hebt gehouden. 

Zorgtoeslag aanvragen

Tot wanneer zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen?

De zorgtoeslag kan tot het jaar erna tot 1 september worden aangevraagd. Er is hierbij een uitzondering. Wanneer er uitstel is geweest om de belastingaangifte later te doen voor een specifiek jaar is het ook mogelijk om tot de datum van het uitstel de zorgtoeslag aan te vragen.

18 jaar?

Wanneer je 18 jaar bent geworden heb je recht op zorgtoeslag. De toeslag gaat de eerste dag van de maand na je verjaardag in. Ben je op 18 maart jarig? Dan heb je vanaf 1 april recht op zorgtoeslag. Mits je natuurlijk voldoet aan alle voorwaarden.