Krijg ik ook Zorgtoeslag bij mijn AOW?

zorgtoeslag en AOW

Zorgtoeslag en AOW, hoe zit dat? Wanneer we de AOW gerechtigde leeftijd bereiken, veranderd er vaak veel voor ons. We stoppen met werken, betalen in een andere belastingschijf en we krijgen speciale aanbiedingen.

Het is natuurlijk niet altijd slecht, dat er wat veranderd. Het bereiken van de AOW-leeftijd is vaak iets, waar we jaren naar uitkijken. Geniet hier volop van!

Wel zijn er vaak vragen, wat er nu precies veranderd. Dit geldt ook voor de zorgtoeslag. Gaan de AOW en zorgtoeslag wel samen? Of is er geen zorgtoeslag en AOW? Een financieel adviseur kan je daarbij helpen. Via een intermediair kun je de zorgtoeslag als gepensioneerde aanvragen. Deze zorgt ervoor dat je de maximale zorgtoeslag kunt ontvangen.

Stoppen met werken en wat verandert er dan?

Wanneer je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt dan veranderd er vaak veel voor ons. We stoppen met werken, betalen in een andere belastingschijf en  we krijgen speciale aanbiedingen. Het is natuurlijk niet altijd slecht, dat er wat veranderd. Het bereiken van de AOW-leeftijd is vaak iets, waar we jaren naar uitkijken. Geniet hier volop van! Wel zijn er vaak vragen, wat er nu precies veranderd. Ook rondom de zorgtoeslag zijn er vaak vragen. Gaan de AOW en zorgtoeslag wel samen? Of is er geen zorgtoeslag en AOW? We helpen je graag om deze vraag te beantwoorden in dit artikel.

Veranderd de zorgtoeslag en AOW?

We kunnen er eigenlijk heel kort over zijn: Er veranderd weinig. Het inkomen verandert niet wanneer je met pensioen gaat. Het wordt zeker niet meer. Vaak wordt het inkomen lager. De kans is dan groot, dat de zorgtoeslag omhoog gaat. Het is dus niet nodig om te denken, dat de zorgtoeslag stopt omdat je de AOW-leeftijd bereikt hebt. Natuurlijk is dat wel een prettige gedachte. Uiteraard is het ook zo, dat je nog steeds een zorgpremie moet betalen. Hier verandert ook niets in.

In sommige gevallen is het inkomen gedaald, waardoor je nu wel recht hebt op zorgtoeslag. Kijk opnieuw naar de situatie bij het bereiken van de AOW-leeftijd te kijken naar hoe het inkomen is veranderd. Heb je nu ook recht op een zorgtoeslag? Het zou zo maar kunnen.

Hulp nodig?

Natuurlijk is het slim om op tijd hulp in te schakelen om te kijken welke veranderingen er allemaal zijn geweest in het inkomen en hoe dit op de zorgtoeslag van invloed is geweest. Een adviseur kan kijken hoe de AOW en zorgtoeslag de zaken hebben veranderd. Wees slim om hier niet te laat mee te zijn, want dan heb je geen recht meer op de zorgtoeslag.

Het maken van een proefberekening is ook een goede eerste stap om te ontdekken wat er allemaal veranderd is. Het is belangrijk om hier naar te kijken en om zo te zien of een gesprek zinvol kan zijn.

Naast de AOW: Pensioen

Natuurlijk moeten we niet vergeten, dat het pensioen ook van belang is bij de berekening van het inkomen na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd. Wanneer je hebt deelgenomen aan een pensioenfonds, dat zal dit geld naast de AOW uitgekeerd worden. Bij het berekenen van de zorgtoeslag wordt ook naar dit deel van het inkomen gekeken. Het gaat om het verzamelinkomen, welke bepaald of je recht hebt op zorgtoeslag en ook op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Een partner!

Wanneer je een partner hebt dan is het belangrijk om dit ook aan te geven. De grenzen voor het inkomen en de zorgtoeslag zijn dan anders. Samen mag je meer verdienen dan wanneer je alleen bent. Het heeft ook invloed op de zorgtoeslag wanneer je een partner hebt of toeslagpartner.