Moet ik terug betalen bij beschikking op zorgtoeslag?

Soms zit het tegen en kom je hierdoor in de financiële problemen. Er kunnen verschillende redenen zijn, dat je de eindjes even niet aan elkaar kunt knopen. Het kan komen door een ontslag, een financiële tegenvaller, stijgende lasten of door andere oorzaken. Het is dan natuurlijk belangrijk om snel weer op te krabbelen en om naar een oplossing te zoeken. Wil je snel nog je zorgtoeslag wijzigen? Klik dan op de knop hieronder.

Soms kan dit even duren en daardoor kan er beslag gelegd worden op jouw eigendommen en ook op de zorgtoeslag. Het is uiteraard vervelend. De vraag is vaak of een deurwaarder zomaar een beslag op zorgtoeslag kan leggen. We vertellen graag hoe het zit.

Beslag zorgtoeslag en dan?

Wat nu? Nu een deurwaarder beslag op de zorgtoeslag heeft gelegd? Het is dan goed om te kijken of het terecht is. Veel deurwaarders denken, dat bij een schuld bij de zorgverzekeraar er beslag gelegd mag worden op de zorgtoeslag. Een beslag zorgtoeslag mag niet zomaar gedaan worden. Wanneer de betalingen niet gedaan worden van de zorgverzekeringspremie dan zal de zorgverzekeraar hier herinneringen van versturen. Vervolgens zal de zorgverzekeraar een deurwaarder inschakelen om de premies te incasseren. Tenminste wanneer er nog niet is betaald. Lukt het dan nog niet om de betalingen te ontvangen dan zal de zorgverzekeraar naar de rechtbank gaan om de achterstallige betalingen te kunnen incasseren. Wanneer de vordering aan de zorgverzekeraar worden toegewezen komt er een vonnis. De premie moet betaald worden. De deurwaarder kan nu beslag gaan leggen.

Beslag leggen op de zorgtoeslag?

Bij een laag inkomen kan een deurwaarder geen beslag leggen op het inkomen. Wel kan de deurwaarder dan nagaan of er toeslagen van de belastingdienst ontvangen worden. Wanneer hier recht op is dan zal de deurwaarder beslag leggen op deze toeslagen. De belastingdienst zal dan de toeslag naar de deurwaarder overboeken van de zorgverzekeraar. De belastingdienst moet dit wettelijk zo uitvoeren.

Waar het soms mis kan gaan is dat de deurwaarder geen goede berekening van de beslagvrije voet heeft gemaakt. Dan zou het beslag bij de belastingdienst op de zorgtoeslag niet correct zijn. De deurwaarder moet het bedrag dan aanpassen waar ze beslag op kunnen leggen.

Het is natuurlijk beter om de hele beslaglegging te voorkomen.

Een oplossing vinden voor de beslaglegging zorgtoeslag

Het beste is om natuurlijk zo snel als mogelijk een oplossing te vinden voor de beslaglegging. Wanneer mogelijk is het goed om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar. Is dit niet mogelijk? Onderneem dan zelf actie en kies ervoor om contact op te nemen met de schuldhulp diensten in je gemeente. Er zijn bij iedere gemeente instanties of medewerkers welke graag helpen bij het oplossen van de betaalproblemen. Maak gebruik van de ondersteuning welke er is om zo weer licht te krijgen aan het einde van de tunnel. Voor ieder probleem is er een oplossing!

Veranderd een beschikking zorgtoeslag de hoogte van de zorgtoeslag?

Wanneer er beslag gelegd wordt op de zorgtoeslag dan heeft dit geen effect op de hoogte van de zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag wordt bepaald door de hoogte van het inkomen. Ook moet uiteraard voldaan worden aan de overige voorwaarden van de zorgtoeslag.