Moet ik met Zorgtoeslag bij de belastingdienst aanvragen?

Wanneer je 18 jaar bent geworden ben je in ons land wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Natuurlijk is het prettig om te weten, dat je goed verzekerd bent wanneer je zorg nodig hebt. Het is echter minder leuk om die premie te betalen, welke bij de zorgverzekering hoort. Gelukkig is er de zorgtoeslag. Het is prettig om te weten, dat de belastingdienst een steentje bijdraagt aan de premie. Tenminste wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden. Voor veel mensen is het onduidelijk of je de zorgtoeslag vanzelf krijgt of dat je hem moet aanvragen. De zorgtoeslag aanvragen belastingdienst is een combinatie welke vragen oproept bij veel mensen. Graag helpen we je en laten we je zien hoe je de zorgtoeslag kunt aanvragen. Je moet het namelijk helemaal zelf doen! Het gaat niet van zelf.
Zorgtoeslag adviesgesprek

Bij de belastingdienst zorgtoeslag aanvragen?

Hoe moet je de zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst? Een goede vraag. Het is niet zo moeilijk gelukkig. Het begint allemaal bij de website Toeslagen.nl. Hier kun je de aanvraag voor de zorgtoeslag starten. Voordat je hiernaartoe gaat is het belangrijk om te weten of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Het is mogelijk om een proefberekening te maken op de site van de belastingdienst. In het kort is het belangrijk om:

  • Je inkomen dient onder de inkomensgrens te liggen. Voor alleenstaanden is dat in 2018 28.720 euro en voor personen met een toeslagpartner is het 35.996 euro.
  • Je vermogen mag niet te hoog zijn (113.415 euro)
  • Je moet ook een Nederlander zijn of Nederlandse verblijfsvergunning hebben. Hetzelfde geldt voor jouw toeslagpartner.

Zorgtoeslag aanvragen

Kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag? Dan moet je hem zelf aanvragen!

De tweede stap is om de de aanvraag voor te bereiden. Heb je al een DigiD? Je hebt namelijk een DigiD nodig om de zorgtoeslag aan te vragen. Wanneer je een toeslagpartner hebt dan moet deze ook een DigiD hebben. Via DigiD.nl/aanvragen kun je deze aanvragen, mocht je hem nog niet hebben. In ongeveer een week heb je jouw DigiD in huis.

Daarnaast heb je ook de inkomensgegevens nodig. Je heb je eigen inkomen nodig en ook dat van je eventuele toeslagpartner. Nu is het mogelijk om de aanvraag in te dienen.

Tijd voor het aanvragen van de zorgtoeslag

Je kunt in loggen op de site Toeslagen.nl. Log in met de hulp van de DigiD. Log in op Mijn toeslagen. Vul nu de hele aanvraag in bij de belastingdienst op deze website Toeslagen.nl en verstuur hem. Het zijn een paar logische stappen welke je moet doorlopen. Wanneer alles akkoord is druk je op verzenden.

Nu moet je ongeveer vijf dagen wachten. Daarna ontvang je de uitkomst van de aanvraag. Je zult dan ontdekken hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Wanneer je recht hebt op zorgtoeslag wordt het automatisch op je bankrekening gestort.

Ook kun je kiezen om je te laten helpen door een adviseur. Dan weet je zeker dat je de maximale toeslag ontvangt.
Zorgtoeslag adviesgesprek