Wat met de Zorgtoeslag als ik ga trouwen?

Trouwen en zorgtoeslagHet is belangrijk om te weten wanneer je gaat trouwen er veranderingen zijn voor de zorgtoeslag. Zelfs wanneer je gaat trouwen zonder dat je gaat samenwonen geldt de zorgtoeslag voor partners. Je wordt dus elkaars zorgtoeslag partners vanaf het moment van trouwen en niet zozeer vanaf het moment van samenwonen. Het inkomen van de partner telt ook mee en daardoor kan de zorgtoeslag hoger of lager worden. Het is van belang om de wijziging door te geven. Er volgt een nieuwe berekening en ook een bericht over de nieuwe zorgtoeslag.

Trouwen na het samenwonen

Het is natuurlijk mogelijk om te gaan trouwen nadat je al bent gaan samenwonen. Het is dan zo dat er eigenlijk niets veranderd. Bij het samenwonen wordt men al toeslagpartner en daardoor zal de zorgtoeslag na het trouwen gelijk blijven. De toeslag blijft gewoon.

Met terugwerkende kracht toeslagpartners worden

Wanneer je gaat trouwen en al samenwoonde dan kan dit met terugwerkende kracht tot aan 1 januari. Tenminste als men dan al samenwonen. Wanneer dit niet het geval is dan gaat het in vanaf de datum dat het, het geval is. Het kan hierdoor voorkomen dat er opeens eens vanaf het begin van het jaar geen recht meer is op de toeslag of een deel hiervan. Het is de reden dat er dan een toeslag terugbetaald moet worden. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Het is vervelend om geld terug te betalen.

Financieel één

Weet dat na het trouwen je financieel één bent voor veel zaken. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe je gaat trouwen. Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt dan is het echter helemaal duidelijk. Voor de zorgtoeslag ben je in beide gevallen toeslagpartners. Het heeft du invloed op de zorgtoeslag. Door vooraf uit te rekenen hoe het financieel uitpakt wanneer je gaat trouwen is het mogelijk om de juiste datum te prikken. Het kan soms slim zijn om niet in december, maar in januari te trouwen. Het is slim om hier toch even bij stil te staan.

Check je Zorgtoeslag

De juiste zorgtoeslag na het trouwen

Controleer goed of de zorgtoeslag is aangepast na het trouwen als dit zou moeten. Het is beter om te weinig zorgtoeslag te ontvangen. Aan het einde van het jaar kan het zorgen voor een financiële meevaller. Teveel betalen betekent dat je later de zorgtoeslag (voor een deel) terug moet betalen. Iets wat natuurlijk niet leuk is.  

Vraag een persoonlijk advies aan