Kan ik zorgtoeslag met 18 jaar en thuiswonend aanvragen?

zorgtoeslag 18 jaar thuiswonend aanvragen

Je bent student, 18 jaar, thuiswonend en je wilt zorgtoeslag aanvragen. Kan dat zo maar? We geven hieronder het antwoord op deze vraag.

Veel studenten kiezen er voor om op kamers te gaan wonen, maar nog meer studenten wonen nog thuis. Het is dan goed om te weten of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit namelijk afhankelijk van je leeftijd, woonsituatie en een aantal andere zaken.

Je kunt hiervoor eenvoudig een intermediair raadplegen. Deze kan berekenen of je recht hebt op zorgtoeslag en deze direct voor je aanvragen. Je voorkomt dan dat je te weinig zorgtoeslag ontvangt of juist een naheffing krijgt van de belastingdienst.

De zorgtoeslag in het kort

Iedereen van 18 jaar of ouder moet zich verplicht verzekeren voor de zorgverzekering. Ook voor studenten moet dit. Voor een 18 jarige is de zorgpremie vaak een hoog bedrag om te betalen.  Gelukkig is hiervoor de zorgtoeslag beschikbaar. Studenten kunnen hier een mooie besparing mee krijgen op hun zorgverzekeringspremie.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Om de zorgtoeslag te krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Graag sommen we deze kort op.

  • Je dient 18 jaar zijn of ouder
  • In bezit zijn van een zorgverzekering hebben (uit Nederland)
  • Je mag niet meer verdienen per jaar dan € 31.138 .
  • Ook mag je geen hoger vermogen hebben dan € 118.479 .

Voldoe je hieraan dan heb je recht op de zorgtoeslag? Mensen met een laag inkomen hebben hier gewoon recht op. Wanneer je nog thuiswonend bent heb je hier ook gewoon recht op. Wel moet je voldoen aan de bovengenoemde voorwaarden.

Zorgtoeslag 18 jarigen en thuiswonend?

We kunnen concluderen, dat je dus gewoon recht hebt op zorgtoeslag. Ook wanneer je thuiswonend bent is dit het geval. Houd dus goed in de gaten wanneer je 18 jaar wordt om ook de zorgtoeslag aan te vragen! Sluit een zorgverzekering af en vraag daarna direct de zorgtoeslag aan. Houd het goed in de gaten of het ook op je rekening wordt bijgeschreven. Rond de twintigste van de maand ontvang je elke keer je zorgtoeslag. Het is uiteraard de bedoeling, dat je het gebruikt om je zorgpremie mee te betalen aan de zorgverzekeraard.

Nog geen zorgtoeslag ontvangen?

Je bent al wel 18 jaar geworden en je betaalt premie voor een zorgpremie? Je voldoet aan de genoemde voorwaarden en hebt nog geen zorgtoeslag ontvangen? Dan is het belangrijk om voor 1 september van het volgende jaar in actie te komen. Vraag via toeslagen de zorgtoeslag alsnog aan. Ook kun je contact opnemen met de belastingdienst over de zorgtoeslag.

Een persoonlijk zorgtoeslag advies

In een persoonlijk advies is het mogelijk om al jouw vragen rondom: “zorgtoeslag 18 jaar thuiswonend aanvragen” te laten beantwoorden. Een adviseur kan alle vragen rondom de zorgtoeslag voor thuiswonenden beantwoorden. Wanneer je wilt weten of je recht hebt op de zorgtoeslag, 18 jaar bent en thuiswonend, dan kun je hier snel antwoord op krijgen. Dit gebeurt via een intermediair. Die kan snel checken of jij recht hebt op zorgtoeslag.