Krijg ik ook zorgtoeslag in het buitenland?

Wat nu als je in het buitenland woont en ook een zorgverzekering hebt. Heb je dan ook recht op zorgtoeslag in het buitenland? Een goede vraag welke veel Nederlanders zich ieder jaar stellen, die in het buitenland wonen. Het is afhankelijk van het land waar je woont. We zullen de zorgtoeslag buitenland met je doornemen in dit artikel.

Wanneer krijg je zorgtoeslag in het buitenland?

Wanneer je in een EU-land woont, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland of IJsland of een ander land welke ook een sociaal zekerheidsverdrag heeft met ons land dan geldt het volgende:

  • Werk je voor de Nederlandse overheid? Of werk je bij een Nederlandse werkgever of ben je voor een Nederlandse werkgever gedetacheerd in het buitenland? Plus heb je ook een zorgverzekering? Dan heb je recht op de zorgtoeslag.
  • Ook wanneer je studeert in het buitenland en een Nederlandse zorgverzekering hebt, heb je recht op de zorgtoeslag.
  • Krijg je AOW of een pensioen uit ons land? Ben je bij het CAK aangemeld? Heb je geen recht op de medische zorg in het land waar je woont? Of ben je het gezinslid van iemand waar dit voor geldt? Dan heb je ook recht op de zorgtoeslag. Je hebt dan niet eens een Nederlandse zorgverzekering nodig.
  • Krijg je een uitkering, zoals de WIA, uit Nederland? Ben je aangemeld bij het CAK en heb je wel recht op medische zorg in het land waarje woont? Of ben je een gezinslid van iemand waar dit voor geld? Dan heb je recht op de zorgtoeslag. Ook hierbij is het niet nodig om een Nederlandse zorgverzekering te hebben.

Let op! Er gelden nog meer voorwaarden

Natuurlijk moet je naast de bovenstaande voorwaarden ook voldoen aan de algemene voorwaarden welke voor iedereen geldt. Zo wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en ook de hoogte van het opgebouwde vermogen.

Mijn toeslagpartner is in het buitenland verzekerd

Ben je in Nederland verzekerd en je toeslagpartner in het buitenland? Dan heb je recht op de helft van de toeslag van iemand die in Nederland is verzekerd met een toeslagpartner. Het inkomen van de toeslagpartner wordt wel meegeteld om de hoogte uiteindelijk te bepalen. We hebben het hier over de hoogte van de zorgtoeslag.

Je werkt tijdelijk in Nederland?

Wanneer je tijdelijk een Nederlandse werkgever hebt dan moet je jezelf verplicht verzekeren voor de Nederlandse zorgwet. Ontdek de mogelijkheden om zorgtoeslag te ontvangen. Ben je via een detacheringsbureau in Nederland aan het werk? Dan is een detacheringsverklaring nodig van de instantie in het land van het detacheringsbedrijf. Dan is het niet nodig om jezelf verplicht te verzekeren voor de zorgverzekering in ons land. Dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Meer vragen?

Wanneer je vragen hebt over de zorgtoeslag buitenland dan is het goed om je specifieke situatie te bespreken met een adviseur. Door meer advies in te winnen over de zorgtoeslag is het mogelijk om de juiste zorgtoeslag te ontvangen zonder risico om het later terug te moeten betalen.